Komentářů: 2

  1. Avatar albatros
    albatros says:

    Ta debata o cenzuře internetu byla nesmyslná z toho důvodu, že efektivní cenzura internetu v dnešní době není technicky možná. Nadnárodní korporace utratily miliardy dolarů v boji s počítačovými piráty ve snaze zabránit šíření filmů, hudby a softwaru a nevyšlo jim to. Krom toho, že cenzura oficiálního internetu je skoro nemožná, tak ještě existuje tzv. neoficiální internet na který se dostanete pouze za použití speciálního softwaru a na tomto internetu se nacházejí věci, které mají natolik kriminální charakter, že to co říkal p. Černohorský je jenom špička ledovce.
    Abych to shrnul, tak cenzura internetu je z technických důvodů téměř nemožná a to i pro takové státy jako je Čína. Proto jediná rozumná cesta opravdu vede skrze prevenci a výchovu.
    Filozofická debata o absolutní svobodě byla v tomto případě opravdu pouze filozofická.

  2. No jo, ale s mocí roste možnost zneužitelnosti.
    Dokážete si představit, jakou by měl moc člověk, který by rozhodoval o tom, co se zakázat pro dobro všech musí a co nikoliv? Kdo by určil tu správnou hranici, tu mez únosného a toho už neúnosného obsahu internetových stránek?
    A určitě by člověk který o těchto věcech rozhoduje byl za svoji práci placen a nedělal by to ve svém volném čase. Kým by byl placen? Jaké zájmy by sledoval ten co by ho platil?
    Ať se na mě pan Černohorský nezobí, ale o tomto tématu by měl ještě trošku popřemýšlet.