Monika Pilloni – Itálie. Únos rukojmích “mafiánem” – osvobozeni

image

Reggio Emilia: Francesco Amato byl odsouzen v maxi -procesu Aemilia na 19 let a několik dní se o něm nevědělo kam zmizel – až do dnes – kdy vpadl v 9 hodin ráno na poštu v Pieve. Vyhnal zákazníky, ale zůstal přes sedm hodin zabarikádován uvnitř i se zaměstnanci. Únos skončil v 16:44, kdy byl Amato policisty zajat a rukojmí osvobozeni

REGGIO EMILIA – Stalo se to na pobočce pošty v Modolena Pieve (Reggio Emilia). Jedna z nich se okolo doby oběda cítila špatně a Amato ji propustil, aby mohla být ošetřena a držel ostatní čtyři až do konce.

“Zabiju vás všechny”- Francesco Amato takto vyhrožoval dnes ráno na poště s kuchyňským nožem s čepelí dlouhou asi 25 cm. Obžalovaný byl odsouzen k 19 letům v procesu Aemilia proti kalabrijské mafii – ‘Ndrangheta. Vstoupil kolem 9:30 a vzal jako rukojmí pět žen, čtyři úřednice a ředitelku.

V 16:43 se únosce vzdal policii. Vojenská složka policie (carabinieri) vtrhla a Francesco Amato byl zablokován a vyveden. Krátce předtím propustil dvě rukojmí. Při pohledu na vojáky, kteří odváděli odsouzeného, vypukl potlesk přítomných lidí.

Odsouzenec požadoval, mimo jiné, mluvit s ministrem vnitra Matteem Salvinim. Žádosti však nebyla vyhověno.

Pozn. V každém případě ani nebyl Salvini v Itálii, protože odletěl podepsat dohodu o kooperaci s vládou Ghany.

„Muž se sám dobrovolně na konci jednání vzdal, a nebylo žádných zraněných,“ řekl plukovník vojenské policie Cristiano Desideri:. „Podařilo se nám ho přesvědčit, že rukojmí nejsou na vině. Obrnili jsme se časem a trpělivostí, spolehli jsme se na jeho smysl pro lidskost a zvládli jsme to. Nikomu nic neudělal a ani nikoho neohrožoval. Protestoval proti – dle něho – nespravedlivému rozhodnutí a zopakoval, že není členem
Ndrangheta. Chtěl mluvit s ministrem Salvini, ale nakonec se spokojil mluvit s týmem vyjednavačů. Byli jsme připraveni zasáhnout, naštěstí postačilo vyjednávání. ”

Maxi- proces Aemilia
Tato operace v lednu 2015 vedla k zatčení 160 osob. Mezi obvinění byla existence sdružení v Emilia Romagna spojená s kalábrijskou mafií Grande Aracri. Dne 31. října bylo vydáno 118 odsouzení.

V rámci této kauzy, 24.09.2018 byl zatčen také jeden obchodník, který měl potíže s daňovým únikem a kněz a to kvůli hrozbám soudkyni Cristině Berettiové, předsedkyni soudu v Reggio Emilia a člence správní rady “Ndrangheta Aemilia”. Opatření, která požadovalo veřejné Státní zastupitelství v Anconě, proti Aldovi Ruffinimu, 74 let a Ercolemu Artonovi, 88, bylo provedeno. První je ve vězení, druhý v domácím vězení a to za hrozby politickému, správnímu nebo soudnímu orgánu.
Berettiové, která byla členkou správní rady posuzující opatření přijatá proti Ruffinimu, byla přiděleno po výhrůžkách ochranka.

Výhrůžky

Dle toho, co vyplynulo z vyhlášky, Don Artoni řekl, když se představil v kanceláři soudkyně 18. prosince 2017, následující :
“Víte, že v Reggio Emilia je zvláštní rameno, kde jsou zadrženi obviněnií z Aemilie ?” Jeden z nich mi řekl, abych k Vám přišel a řekl , aby jste byla velmi opatrná a především aby jste zůstala daleko od oken v kanceláři (…), jiný z nich řekl, ať jste opatrná, že vědí, kde Váš syn studuje.”

Don Artoni mimo jiné založil také sociální centrum Giovanni XXIII.

http://gazzettadireggio.gelocal.it/…/ostaggi-alle-poste-di-…

https://bologna.repubblica.it/…/11/05/n…/aemilia-210821538/…

https://it.wikipedia.org/wi…/%27Ndrangheta_in_Emilia-Romagna

http://www.ansa.it/…/minacce-a-giudice-due-arrestati_67ac49…