Eva Hrindová – Co my víme o Kurdech, Turcích a jejich konfliktech?

image
Žijeme v době, která je charakteristická záplavou informací. Mezi těmi informacemi je pochopitelně plno manipulací, mnoho záměrných lží a snahy některé události vykreslovat jinak, než jak se skutečně staly. Míra nepřesnosti jistě roste se vzdáleností od místa dění. Co v tom záměrném a nezáměrném šumu je skutečně pravdou?

Už pár let tvrdím, že fakt není dobré, když se cizí státy vměšují do dění v různých zemích. Nikdy nemůžeme přesně vědět, co se tam děje. Jak si můžeme dovolit soudit a zasahovat do životů cizích lidí? Vzpomeňme jen, jak žalostně dopadlo humanitární bombardování. Možná ho mnozí z nás tehdy schvalovali, protože uvěřili tomu, co se ho tehdy snažilo ospravedlnit. Rozhodně platí, že jen těžko můžeme dění v cizích zemích pochopit, protože tam nežijeme a nemáme přesné informace.

A v neposlední řadě – nevíme, jak přemýšlí tamní lidé, co jim vyhovuje, co potřebují, jak jsou zvyklí žít. Snaha nutit lidem v cizích a vzdálených zemích naše způsoby života, naše hodnoty, naše vnímání spravedlnosti, je arogantní a nefunguje a nikdy fungovat nebude. Musí být sami odpovědní a sami si musí nastavit život ve své zemi tak, aby jim vyhovoval a toxicky nezatěžoval okolní země. Co naplat, koncept lásky a otevřených hranic se každým dnem ukazuje jako jeden z největších bludů naší civilizace. Nefunguje ani koncept „laskavého“ četníka, který ostatní nutí k chování podle pravidel, které si hříšníci sami neurčili a nechápou je.

Když Turek napadl Sýrii, největší hněv se snesl na Američany, kteří podle výše uvedeného pomalu a těžce naplňují to, s čím Donald Trump vyhrál volby. Stahují se ze zemí, kde nemají co dělat. Že toho Turci využili a krvavě začali masakrovat především své odvěké nepřátele – Kurdy – je druhá věc. Turecko je islámská země a podle toho se taky chová. Být s nimi v NATO je výsměch zdravému rozumu. Při pohledu na zmasakrované především kurdské obyvatelstvo a na jásot obyčejných Turků, by si každý měl položit otázku, jak bude probíhat další soužití s tureckou (stále rostoucí a neochotnou k integraci) menšinou v Německu? Není to náhodou časovaná bomba, která se nejspíš právě odjistila? Turecko je připraveno bojovat za slávu islámu a má bojovníky, kteří se nebojí smrti…

Západ to celé doslova zkonil. Odmítá si připustit, že islám je faktor, který vstupuje do všech zásadních konfliktů a koření ho velkou dávkou iracionality. Když si to nepřipustíte a dokola jako idiot opakujete, jak si islám zaslouží náš respekt, budete brzy počítat své mrtvé.

Já si netroufám tvrdit nic. Vím jen jedno – Sýrie je země, která byla v pohodě a když se do toho začal motat Západ, vše se pokazilo. Chceme-li to napravit, přestaňme se jim plést do jejich věcí. Předpokládám, že ani Kurdové nejsou žádné laskavé a něžné víly. Mají své zájmy a tvrdě si za nimi jdou. Dokázali bojovat s islámským státem, a to se cení, není to ale omluvenka pro všechno (což si evidentně Kurdové mysleli). Budou se muset jako každý prostě dohodnout s těmi, na jejichž území žijí.

Stejně jako každý trpím při pohledu na zabitou a umučenou a znásilněnou ženu. Je mi jí líto. Ale tím, že ze Sýrie uděláme druhý Afghánistán, ji neochráníme.

Co má tedy dělat Západ? Hájit si své a přestat omlouvat islám. Nenechat se vydírat kvůli ropě a kvůli tomu islámu poníženě ustupovat. Islám toho ovlivňuje už příliš a je na čase tomu udělat přítrž. Když se někde zabíjejí a masakrují lidé kvůli náboženství a moci, máme jedinou povinnost. Zajistit, aby se tyto hloupé, animální a nesmyslné konflikty nerozšiřovaly k nám. Bohužel se to Západu pranic nedaří. Prozatím… Donald Trump ale udělal první malý krok a já věřím, že byl správný.